Friday, October 5, 2012

Tandem nursing

7.10.2012 : Ahad; Assalamualaikum.. entry kalinie sy nak share pasal tandem nursing..tandem nursing ialah penyusuan berganda,iaitu menyusu ketika hamil..Sekarang nie alhamdulillah sy disahkan mengandung hampir 2bln dan saya masih lagi menyusukan anak pertama yg pada ketika ini sudah mengenjak usia 1 tahun 7 bulan.

Tidaklah banyak sangat ilmu didada hendak berbicara tentang tandem nursing cuma ingin berkongsi pengalaman sendiri dan nasihat daripada doktor serta sikit2 dari bahan bacaan.

Alhamdulillah sepanjang menyusukan anak ketika hamil nie xbanyak masalah, cuma ibu perlu pastikan ibu makan makanan yang berkhasiat seperti yang disarankan dalam piramid makanan dan kalau boleh jangan berlapar..tapi biasalah selera makan ketika mengandung nie berubah, tak same macam mase kite tak mengandung..saya sendiri mengalami masalah ini.kadang-kadang tu sehari tak lalu langsung nak makan nasi last2 makan fast food jugaklah akhirnya walaupun tahu fast food nie tak bagus.tapi air bergas dan air batu memang tak ambik langsungla.

Kalau ikutkan ibu mertua saya die suruh saya stop terus dari bf anak saya yang sulung tu,katanya takut baby dalam perut tidak cukup zat sebab kakak die dah sedut zat2 yang ada.saya agak tidak setuju sebab pertama saya rasa macam tak percaya,sebab kedua saya kesihankan anak sulung saya sebab kalau nak tidur mesti nak menyusu badan dulu baru bole tidur,kalau tak memang xleh tidur. Sebab ketiga, saya memang dah niat kalau bole nk bf anak saya sehingga 2 tahun walaupun sejak dari umur 2 bulan saya terpaksa campur dengan susu formula kerana susu xbanyak sangat, tula pasal saya memang tak banyak simpan ebm (express breast milk).

Oleh sebab ingin mendapatkan kepastian saya bertanya dengan mereka-mereka yang lebih pakar.Menurut doktor saya boleh meneruskan "tandem nursing" melainkan ada berlaku pendarahan.

Sekian sahaja untuk entry kali ini,untuk maklumat lanjut para pembaca bolehlah bertanya dengan pakar laktasi ataupun pakar o&g @ pakar sakit puan. Ini sekadar berkongsi pengalaman saya yang baru satahun jagung ini.

** niat dihati ingin fully bf anak ke2 nie sehingga umur 2 tahun**



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Sunday, August 5, 2012

Kerja cat mengecat

5.8.2012 :- assalamualaikum..sje nk share care mengecat yg simple memandangkan Saya baru sahaja selesai separuh jalan mengecat rumah baru yang tak seberape nak baru..

Antara peralatan asas yang perlu adalah semestinya berus cat, cat, maskin tape, tinner, bekas bancuh cat dan beberape peralatan lain yang difikirkan perlu seperti glove dan sebagainya.

Saya dan suami memilih untuk mengecat sendiri memandangkan encik suami sememangnya mempunyai pengetahuan dan sedikit kemahiran yang banyak membantu semasa proses mengecat. Tambahan pula kalau cat sendiri nie kita dah boleh jimat banyak dan bukannya susah hendak mengecat sendiri tetapi tidak dinafikan agak penat tetapi hasilnya memang puas ati sebab kita usahakan sendiri tempat kediaman kita.betul  tak?? Tetapi bagi yang lebih berkemampuan apa salahnya mengupah orang.  Terpulangla pendapat masing-masing.

Saya dan suami memilih tema hijau dan krim untuk ruang tamu dan dry kitchen kami.  Kami memilih menggunakan cat NIPPON Q-GLO kerana cat ini bole dipadam sebarang kekotoran terutamanya mural buatan anak.. hehe..tambahan pula cat ini agak glowing sekiranya terkena pantulan cahaya lampu dan kelihatan agak cantik. Selain itu, warna q-qlo ini menjadikan suhu rumah lebih sejuk.

Kami memilih warna green grape  dan classic silk ( pearl cream) untuk ruang tamu rumah dan warna ashley pink (dusty pink) untuk dapur. Mind set sesetengah orang cat NIPPON ni mesti mahal, sebenarnya tidaklah mahal sangat harga 5 liter green grape ialah rm98, classic silk rm95 dan ashley pink rm92. Pada saya harganya agak berbaloi kerana kualiti cat ini agak baik dan memuaskan.

Cat2 ini ialah cat air oleh itu xperlu risau sekiranya terkena pada tangan, kaki, lantai dll kerana anda hanya perlu cuci dengan air sahaja.

Berikut adalah gambar dinding ruang tamu saya dan jenis cat yang saya guna. Wassalam..






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Thursday, July 12, 2012

Proses tukar nama TNB dan SYABAS

12.7.2012 :- alhamdulillah proses beli rumahku dah selesai. Semalam secara rasminya dah dapat kunci rumah. Langkah seterusnya yang perlu saya lakukan ialah proses tukar nama untuk segala jenis bil seperti bil elektrik, bil air dan indah water.

Kebetulan arini ada masa lebih baik settlekan secepat mungkin.lagipun, kene selesaikan dalam tempoh 7 hari setelah owner lama potong nama. Bagi yang duduk daerah klang bolehlah melakukan proses tukar nama di pejabat TNB yang berhampiran dengsn klang parade tu.antara land mark yang boleh saya berikan ialah pejabat TNB tu yang sederet dengan PANTAI, PERODUA dan berhadapan dengan SEKOLAH HIGH SCHOOL KLANG. Procedure nak tukar nama nie senangje bawak salinan s&p, stanby duit deposit macam kes saya rumah teres 2 tingkat rm240...pastu kalau tidak silap saya kalau rumah flat rm180. Jangan lupa salinan ic pemohon dan setem hasil rm 10 nak 2 keping. Setem hasil nie haruslah yang telah di stamping di pejabat Hasil Dalam Negeri (LHDN) tapi jangan risau kalau malas nak pergi LHDN dekat TNB tu pon ada juga dijual cume markup sikit lebih rm2 jadinya rm 12 setiap satu. Proses nak tukar nama nie sekejapje, perkhidmatan pon cemerlang so xperlu tunggu lama2 isi borang, buat bayaran..settle.

Seterusnya, proses tukar nama di SYABAS. Sama juga macam nak tukar nama di TNB isi borang, serahkan salinan ic, salinan s&p, sediakan deposit dalam kes saya rm100 tapi xpastilah SYABAS ni charges die berbeza2 atau samaje, cuma soalan yang diajukan pada saya ketika itu cuma petugas kaunter tanya samaada meter air ada lagi atau tidak. Mungkin jika meter ada lagi mungkin bayarannya kurang sikit..mungkinla,wallahualam..Perkhidmatan yang disediakan juga tip top,  xperlu tunggu lama, sekejapje dah settle semua. Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan.

Lupe pula nak maklumkan, proses tukar nama di TNB akan dikenakan bayaran proses sebanyak rm3.  Manakala proses tukar nama di SYABAS akan dikenakan bayaran rm30..

Diharapkan maklumat ini dapat membantu sesiapa sahaja yang mungkin akan melakukan proses pertukaran nama ini..wasalam



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, July 10, 2012

Penyakit tangan,kaki dan mulut

10.7.2012 :- assalamualaikum...tetibeje teringat nak post entry ni sebab baru beberape hari yang lepas menjadi kotak luahan perasaan seorang teman sekerja. Kesian sangat die cite taska anak die terpaksa ditutup selama 10 hari kerana terdapat kes penyakit tangan, kaki dan mulut ini telah menjangkiti 3 orang kanak2. Haru biru sikitlah kehidupan beliau dan suami kerana nak fikirkan kat mana nak ditempatkan anak2 beliau sementara taska ditutup. Last2 terpaksa cutilah jawapnya.

Untuk pengetahuan semua, penyakit ini disebabkan oleh sejenis virus yang dinamakan enterovirus yang biasanya menjangkiti kanak2 dibawah umur 5 tahun.

Penyakit ini dijangkiti melalui sentuhan secara langsung dengan pesakit melalui air liur,najis dan hingus pesakit. Kebanyakan kes tidak serius. Namun begitu, terdapat juga kes2 yang serius yang melibatkan sistem saraf dan jantung.

Antara tanda & gejala penyakit
* ruam dan lepuh dikawasan tapak tangan, kaki dan kawasan lampin
*ulser tekak dan mulut
*demam
*sakit kepala
*hilang selera makan

Sekiranya anak anda mengalami simpton2 seperti yang dinyatakan segeralah membawa anak anda berjumpa doktor dan jangan menghantar anak ke tadika serta sentiasalah lap lelehan mulut & hidung dengan tisu @ sapu tangan.

Langkah2 pencegahan
*cuci tangan dengan sabun & air bersih
*tutup mulut & hidung apabila bersin
*elakkan berkongsi barang peribadi seperti berus gigi, sapu tangan dan tuala
*cuci dan disinfek barang mainan, kerusi,lantai dll

Sekian,wasalam






Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Ape kene dengan link follower aku nie?????

Tolon...tolon...tolon...kalau xde membe yg inform die xdpt jd follower ak setelah beberape kali mencuba nasib but still xleh jadi follower ak...mesti sampai bile2 pon ak xtau yang link follower to prob..ape nak buatnie????xretila nak mengadjustkan balik.tolo...tolon...tolon....sape yang pandai nie i need some help here..need usefull advice..need air plz..xbenapas..xpandaila...gawat nie...

Bukanlah masalah besar sangat nie tapi nak tau jugak perkembangan semasa kalau2 ada yang hendak jadi follower tapi ada kesukaran nak join.yelah dari follower2 nielah saya boleh memperbaiki kekurangan dan kelemahan blog nie...sob..sob..sob...



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Sunday, July 8, 2012

Avent2 ku

9.7.2012 :- entry arini nak story mory pasal produk baby iaitu produk avent..jenama avent mmg byk rangkaian product line antaranya botol susu (feeding bottle), teat, pacifier,teether, traning cup, sehinggalah ke berus botol.

Sebenarnya avent ni xla mahal sgt..nak tau x kat mane nak dapat produk avent nie dengan harga yang murah bolehla search fb :- Nuriz Syar ataupun website KC Dream..saya mmg pembeli tegar on9..yelah buat ape nak beli produk yang mahal2 kat kedai sedangkan kite boleh dapat the same product with the same quality but with cheaper price.betul x?memangla ade risiko yang harus ditanggung seperti barang yang dioder tidak same dengan barang yang diterima, ataupun terlewat terima barang dari tarikh atau masa yang dijanjikan ataupun tidak terima barang langsung..dalam kes2 macam nie pembeli on9 ni boleh report polis sebab ada 1 unit khas yang ditugaskan khas mencegah sekaligus membanteras aktiviti penipuan on9 nie..atau ada duit lebih dan bukti mencukupi bolehlah bawak kes ke tribunal pengguna..tapi insyaallah NURIZ SYAR & KC DREAM ni saya jamin tidak menipu..

Kita berbalik kepada produk avent nie..termelalut plak..saya nak tekankan pada botol susu avent. Botol susu avent ni ada 2 jenis botol. Pertama jenis PP ( polypropylene) dimana jenis yang  PP ni lembut sikit dan ada adapter ring dan terdapat 3 jenis warna iaitu putih ( yang biasalah), merah jambu (special edition) dan biru (special edition) dan yang kedua jenis honey tinted dimana botolnya mcm glass tapi bukanlah glass betul2 yang boleh pecah tu, cuma die keras sikit dari jenis PP. Botol susu nie ada yg 4oz, 9oz dan 11oz.

Seterusnya nak cite mengenai fungsi adapter ring. Seperti yang saya terangkan awal tadi adapter ring hanya ada pada botol PP sahaja. Adapter ring dan puting susu avent bertindak sebagai satu sistem yang dikenali sebagai anti-colic iaitu 1 sistem yang berfungsi menghalang bayi dari kembung perut. Tambahan pula, seperti menyusui susu ibu bayi yang akan control flow susu tersebut. Dan yang paling penting haruslah botol nie bpa free.

Gambar nie my lil princes punyer botol susu dan jugak training cup




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Udang 3 rasa bujang style

Walupun saya ni dah kawin tapi bukanlah pandai sangat bab2 masak memasaknie..dah kawin nielah baru berjinak2 nak blaja masak2, jadi harinie nak share resepi yang simple sangat iaitu udang 3 rasa.

Bahan- bahan :-

Udang 15-20 ekor
1 biji bawang besar -dihiris
3 ulas bawang putih- dihiris
1 camca cili boh
Sos cili- secukup rasa
Sos tomato- secukup rasa
Sos tiram- secukup rasa
Nenas - dalam tin je senang, dipotong kecil2
Timun
Garam & gula - secukup rasa

Cara memasak :-

Gaul udang dengan kunyit dan garam.
Goreng udang sehingga kemerah-merahan. Asingkan.
Tumis cili boh sehingga pecah minyak.
Tumis bawang putih, bawang merah, masukkan semua jenis sos,nenas dan timun.
Masukkan garam dan gula

Tuangkan sos keatas udang dan hidangkan. Resepi ini sesuai untuk dimakan oleh 3-4 orang.

***kalau nak lagi sedap masukkan cupsicum atau cili benggala merah dan hijau.

Ni gamba resepi udang 3 rasa yang saya masak..simple2je..selamat mencuba.wassalam




Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Tuesday, July 3, 2012

Order2 yang dah siap...thnx to all my lovely customer

4.7.2012 :- assalamualaikum.. Sy nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua customer saya..kerana anda semuala sy terus melangkah setapak lagi mengeluarkan hasil ciptaan yang terbaru iaitu casing telefon dan name tag untuk G tab, i-pad dan yang sewaktu dengannya..

Saya berharap dapat terus memberi yang terbaik untuk anda semua dan kepada sesiapa yang berminat bolehla melayari facebook cari feltheadband@yahoo.com..banyak lagi pilihan yang ada dari headband baby, casing telefon, brooch sehinggala pencil case pon kami ada

Selamat menjamu mata...wasalam








Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Sunday, July 1, 2012

Jalan2 ke Zoo Negara

3.7.2012:-  Assalamualaikum..memandangkan en.suami dah tido awal sbb nak bangun 2.45pagi tengok bola euro spain vs itali dan si kecil pon dah tdo penat berjalan seharian bolelah tulis entry untuk hari ni..

Arini nak cite pasal keadaan,suasana dan panorama2 yg ada di Zoo Negara sbb siang tadi baru je jalan2 kesana bersama anak kecilku dan suami tercinta.

Mule2 haruslah cite pasal tempat parking keteyer..jangan risau tempat parking insyaallah banyak.setiap 3 jam pertama dikenakan cas rm5.50 dan jam seterusnya rm1..tapi percayalah 3jam adalah satu tempoh yang sangat memadai..sempatla nak melawat semua tempat,bergambar,makan2 dan sebagainya.

Manakala tiket masuknya rm20 bagi dewasa dan rm10 bagi kanak2..tp harga xtermasuk taman serangga dan taman rama2.kalau nak masuk jg harga tiket + rm5..visiting hours is from 9am to 5pm.tapi selepas pukul 4.30pm semua haiwan akan dimasukkan semula kedalam kandang.

Bagi orang dewasa mungkin biase jela pergi zoo.tapi cuba kita letakkan diri kita kat tempat anak2 kita ataupun kali pertama nak datang zoo nie contohyer mase rombongan tadika ke zoo..amboi!! Time tu bukan main seronok kite.betul x?memang seronok sebenaryer pergi zoo nie memang kekadang ade bau2an harum yang menerjah tah dari mane..tapi yela namwnyer pon zoo.kalau nak wangi2 pegila perfume shop..huhu

Kat zoo ni ada perkhidmatan zoo tram@ ketapi bergerak..nak naik baya tau..bukan free2.xmahal rm3 sorangje..mmg xmahal tapi sy dan suami xnaik pon..saje nak jalan2 sendri.menikmati keindahan alamla kononnyer.

Macam2 haiwan yang ada kat zoo nie contohnyer siamang,memerang,bear, sladang india,tapir@ cipan,zirafah,taman burung, gajah dll..jangan risau kalau jalan kaki kalau dahaga atau perut berkeroncong ada bykje gerai2 yang menjual beraneka jenis makanan dan minuman. Dan part yang paling bes,ada 2 tempat rehat yang beraircon,xtaula kalau ada lebih tapi hasil dari pemerhatian saya ada dua jela satu dekat dengan taman burung dan satu dekat dengan tempat gajah dan zirafah. Dan part yang paling x bes nak bagi gajah makan tebu pon kene bayar untuk tebu tersebut rm3..dahla pendekje tebunyer..xtaula bagi para pembaca skalian, tapi bagi saya mahalla nak beli tebu yang dikerat2  tu pon kne baya rm3, bkn kte yg makan pon...padahal mse entrancekan dah baya rm20 sorang..ermmm seb bek toilet free n bersih..

So kalau senang2 bolehla bawak anak2 dn keluarga berkunjung ke zoo negara..xrugi pon malah dapat menimba ilmu dan pengalaman baru buat anak2..sekian,wasalam












Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Saturday, June 30, 2012

FishTAil..

 
30.6.2012:-  Hari ini nk cite pasal fish tail..ape yg korang tau psl fish tail..fish tail tu yg qekor ikan tu ker?kalau nak translate from BI to BM mmgla ekor ikan..


kalau dulu fish tail ni cukup popular dikalangan makeup artis ataupun mak andam..pernah dengar x fish tail braid?? ianya juga dikenali sebagai herringbone ataupun fishbone braid..senang cite dalam bahasa yg mudah difahami tocang atau tocang lipan..

                                                     ni gamba fergie buat fishtail hair style...



Sebenaryer ape nak saya fokus disini sekarang nie sebenaryer tentang fesyen dress fishtail dan skirt fishtail yang sedang berleluasa sekarang nie..kalau dulu,baju2 yg design fishtail nie biasaya wedding dress..tp sekarang sudah jadi fensyen yang boleh dipakai kemana sahaja kepejabat mahupun bergaya santai apatah lagi untuk majlis2 coktail..baru2 ni pon Wanita Hari Ini TV3  ada rencana pasal fesyen dress fishtail nie..

Nak tau x dress n skirt fishtail nie cammne? viewla kat entry seterusnya..
harap2 dapat berkongsi ilmu dgn para pembaca sekalian..wasalam..




sexy skirt fishtail nie sesuai pergi dinner





short skirt fishtail nie sesuai ke majlis coktail
  





skirt fishtail sesuai untuk majlis formal atau kasual





ini fishtail top sesuai bagi yang bertudung        









Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Whi :- tudung bawal kembali

2.7.2012 :- rancangan wanita hari ini lately banyak menceritakan tentang trend2 terkini yang dapat memberi infomasi yang sangat berguna bagi pengemar fesyen seperti saya..

Yang terbaru hari ini Whi menceritakan tentang trend tudung bawal yang kembali menyengat dengan corak dan warna yang lebih fresh.. Tetamu jemputan pada hari ini adalah blogger aida yang mengeluarkan tudung rekaannya sendiri. Beliau merupakan penggemar tegar tudung bawal sehingga mampu menghasilkan rekaan sendiri..kalau para pembaca nak melihat2 tudung yang dijual oleh blogger aida ni bolehla melayari facebook search CITRAIDA pasti jumpa..walaubagaimanapun, ianya tidak terhad dengan tudung bawal sahaja..menurut aida lagi raya nanti beliau akan menambah pelbagai koleksi baru bagi menceriakan pagi raya anda..selain itu, blogger aida juga pernah masuk dalam paper harian metro.. So jom kite klik "LIKE" kat facebook die..wasalam





Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

Friday, June 29, 2012

Kelebihan daun bidara dalam perubatan islam

assalamualaikum..kelmarin ade sorang kawan sy ni mintak tolong carikan daun bidara untuk berubat mengikut cara perubatan islam..Pada mulanya susah nak percaya kot2la temanku itu ditipu..al maklumla zaman sekarang orang akan sentiasa mrngambil kesempatan diatas kesempitan orang lain.tapi last2 die kate die pergi darul syifa'..oooo nape xckp awal2.darul syifa' tu insyaalah betul dan tidak terpesong amalannye..

nak dipendekkan cerita,aku pon balik kampung mertua yang terletak kira2 20minit perjalanan dari rumahku..sampai2 saja aku tayerkan ayah mertuaku mengenai daun tersebut terusje die mengarahkan suamiku pergi memetik daun tersebut yang terletak disebelah rumahya sahaja...kata ayah mertuaku daun ni ade yang panggil timun jepun,ade pula yang panggil fatimah..xkisahla yang penting dah dapat daunni..xperlula temanku itu minta dari makcik sedara die kot yang duk kat terengganu minta diposkan daun ni..mauyer layu dlm van kurier tuu...xsaba raseyer nak bagi daunni kat die..alhamdulillah boleh tolong org lain.sronokjer raseyer..


dalil yang menyatakan daun bidara beserta rukyah dapat mengubati sihir dan gangguan jin. Ibnu katsir dalam huraianya apabila menafsir surah al baqarah ayat 102 mengenai syaitan yang memfitnah nabi Allah sulaiman a.s. bahawa beliau menggunakan sihir dan bukan mukjizat meriwayatkan bahawa :

Al Qurtubi menceritakan daripada wahab untuk mengubati sihir diambil 7 helai daun bidara ditumbuk halus dan dicampur air lalu dibacakan ayat kursi dan diberi minum kepada orang yang terkena sihir 3 kali teguk dan baki airnya digunakan untuk mandi.insyaalah akan hilang sihirnya dengan kehendak Allah s.w.t dan jangan lupa dibaca qul a'zubil falak dan qul a'zubirabbinnas beserta ayat kursi..ayat2 ini mampu menghalau syaitan..

kita harus berusaha mengubati penyakit yang datang.smuanya ujian dari Allah untuk hambanya..sebagai hambanya kita haruslah redha dengan ketentuan yang ditetapkan oleh Allah.semuanya sudah tertulis dalam luh mahfuz..tapi Allah juga tidak suka akan hambanya yang berserah sahaja.oleh itu kita tidak harus berputus asa sekiranya ditimpa penyakit..jika cara moden tidak berkesan,kita cuba cara tradisional.asalkan setiap usaha kearah proses penyembuhan itu janganla sehingga menyebabkan kita melanggar hukum Allah sehingga terpesong akidah kita.sesungguhnya Allh telah menetapkan semua penyakit ada ubatnya kecuali tua dan mati...wasalam..


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

kEmBaLi BerAkSi

hari ni 30 jun..dah lame sgt meninggalksn blog ku ini..niat dihati selepad ni nak aktif semula berblog..sepanjang meninggalkan blog ni mcm2 perkara yang terjadi dalam kehidupan realiti ku yg hendak dikongsi bersama pembaca2 yg sudi menjengah ke blog ku ini..oleh itu..teruskan membaca post2 ku yg seterusnya..wasalam



Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO