Wednesday, April 30, 2014

Renovate rumah?? mana hendak mula???

Assalamualaikum..salam sejahtera..adooiiii dah lame meninggalkan dunia blog ni..arini tetiba rasa hendak mencoretkan sesuatu..

Memandangkan saya dalam proses hendak renovate rumah,saya cuma hendak berkongsi perkara yang saya lakukan dalam misi merialisasikan rumah impian..hehe.Saya banyak melakukan survey melalui internet dan walk in sendiri ke kedai2 dan showrooms untuk membuat perbandingan produk dan harga.

Mula-mula saya minta sebut harga dari 2 kontraktor..sorang cina dan sorang lagi melayu..saya bandingkan harga mereka..saya dapati kontraktor melayu bagi offer lagi murah berbanding kontraktor cina..fikir punya fikir saya ambil keputusan ambil kontraktor yang cina tu walaupun harga agak mahal jugakla berbanding dengan kontraktor melayu tu.Ini adalah kerana,saya belum pernah melihat hasil kerja kontraktor melayu tersebut..cuma ada orang rekemenkan.Berbanding dengan kontraktor cina tu,rumah mak saya direnovate oleh beliau dan hasil kerjanya berkualiti dan cepat dan ramai juga pekerja kastam yang membuat renovation dengan beliau.

Walaubagaimana pun,sebelum memilih kontraktor cina tersebut,saya dan suami bercadang membeli sendiri bahan2 untuk renovation seperti tiles,pasir,simen,bata dan sebagainya dan hanya ingin mengambil upah orang buatkan sahaja.Orang hendak buatkan tidak susah cari, pekerja adik saya boleh buat.Walaubagaimana pun,saya telah menunjukkan quotation yang diberi kepada adik saya yang bekerja sebagai site supervisor dan beliau memang sudah biasa berurusan dan mengendalikan projek2 pembinaan.Menurut adik saya harga yang ditawarkan adalah berpatutan.Jika hendak dibandingkan kos membeli barang + upah orang dan memilih kontraktor cina tersebut tidak jauh beza. Tambahan pula, bahagian tempat letak kereta dihalaman rumah saya terdapat bahagian yang tidak bersimen,masih tanah dan rumput.Untuk bahagian ini,bukan calang-calang orang boleh buat.Ini kerana,sesetengah kontraktor hendak menjimatkan kos,mereka hanya simen sahaja bahagian tanah tersebut.Berbanding dengan kontraktor yang bagus mereka akan meletakkan besi sebelum kerja2 menyimen dijalankan.

Bagi pemilihan pagar pula,saya memilih jenis pagar wrought iron yang lebih murah tetapi tetap cantik berbanding pagar jenis powder coated yang agak mahal tetapi tetap cantik.Terpulang pada baget masing2la..macam saya,baget memang terhad..hehe..Bagi pemilihan autogate pula,saya memilih DOUBLE L COMPANY SEVICES AND SALES.Semasa entry ini ditulis,saya belom memilih jenis auto gate lagi.tetapi bercadang hendak memasang DC autogate jenis hybrid rm1400 termasuk installation.Tetapi untuk wiring kene tambah rm400 ini dikira paling murah stakat ini.kerana company ni akan buat underground installation dan menggunakan kabel.Bagi wiring yang bukan underground mereka guna paip sahaja susun2 tepi2 rumah dan hanya cas rm280 sahaja..Memang paling murah di ladangla..hehe..Dan semasa entry ini ditulis,company ini offer rm680 termasuk wiring untuk auto gate,door bell dan lampu luar kiri dan kanan tiang.Tetapi saya hanya buat wiring untuk autogate sahajala.Kerana saya bercadang hendak menggunakan lampu sensor solar bagi menjimatkan tenaga elektrik. Autogate jenis hybrid ni pon jenis jimat tenaga elektrik juga.

Time kasih luangkan masa baca entry saya ini..Nanti saya akan update proses2 pengubahsuaian rumah saya..bukan untuk menunjuk sekadar panduan untuk mereka2 yang sedang berkira2 hendak renovate rumah juga..wassalam

Friday, October 5, 2012

Tandem nursing

7.10.2012 : Ahad; Assalamualaikum.. entry kalinie sy nak share pasal tandem nursing..tandem nursing ialah penyusuan berganda,iaitu menyusu ketika hamil..Sekarang nie alhamdulillah sy disahkan mengandung hampir 2bln dan saya masih lagi menyusukan anak pertama yg pada ketika ini sudah mengenjak usia 1 tahun 7 bulan.

Tidaklah banyak sangat ilmu didada hendak berbicara tentang tandem nursing cuma ingin berkongsi pengalaman sendiri dan nasihat daripada doktor serta sikit2 dari bahan bacaan.

Alhamdulillah sepanjang menyusukan anak ketika hamil nie xbanyak masalah, cuma ibu perlu pastikan ibu makan makanan yang berkhasiat seperti yang disarankan dalam piramid makanan dan kalau boleh jangan berlapar..tapi biasalah selera makan ketika mengandung nie berubah, tak same macam mase kite tak mengandung..saya sendiri mengalami masalah ini.kadang-kadang tu sehari tak lalu langsung nak makan nasi last2 makan fast food jugaklah akhirnya walaupun tahu fast food nie tak bagus.tapi air bergas dan air batu memang tak ambik langsungla.

Kalau ikutkan ibu mertua saya die suruh saya stop terus dari bf anak saya yang sulung tu,katanya takut baby dalam perut tidak cukup zat sebab kakak die dah sedut zat2 yang ada.saya agak tidak setuju sebab pertama saya rasa macam tak percaya,sebab kedua saya kesihankan anak sulung saya sebab kalau nak tidur mesti nak menyusu badan dulu baru bole tidur,kalau tak memang xleh tidur. Sebab ketiga, saya memang dah niat kalau bole nk bf anak saya sehingga 2 tahun walaupun sejak dari umur 2 bulan saya terpaksa campur dengan susu formula kerana susu xbanyak sangat, tula pasal saya memang tak banyak simpan ebm (express breast milk).

Oleh sebab ingin mendapatkan kepastian saya bertanya dengan mereka-mereka yang lebih pakar.Menurut doktor saya boleh meneruskan "tandem nursing" melainkan ada berlaku pendarahan.

Sekian sahaja untuk entry kali ini,untuk maklumat lanjut para pembaca bolehlah bertanya dengan pakar laktasi ataupun pakar o&g @ pakar sakit puan. Ini sekadar berkongsi pengalaman saya yang baru satahun jagung ini.

** niat dihati ingin fully bf anak ke2 nie sehingga umur 2 tahun**

Sunday, August 5, 2012

Kerja cat mengecat

5.8.2012 :- assalamualaikum..sje nk share care mengecat yg simple memandangkan Saya baru sahaja selesai separuh jalan mengecat rumah baru yang tak seberape nak baru..

Antara peralatan asas yang perlu adalah semestinya berus cat, cat, maskin tape, tinner, bekas bancuh cat dan beberape peralatan lain yang difikirkan perlu seperti glove dan sebagainya.

Saya dan suami memilih untuk mengecat sendiri memandangkan encik suami sememangnya mempunyai pengetahuan dan sedikit kemahiran yang banyak membantu semasa proses mengecat. Tambahan pula kalau cat sendiri nie kita dah boleh jimat banyak dan bukannya susah hendak mengecat sendiri tetapi tidak dinafikan agak penat tetapi hasilnya memang puas ati sebab kita usahakan sendiri tempat kediaman kita.betul  tak?? Tetapi bagi yang lebih berkemampuan apa salahnya mengupah orang.  Terpulangla pendapat masing-masing.

Saya dan suami memilih tema hijau dan krim untuk ruang tamu dan dry kitchen kami.  Kami memilih menggunakan cat NIPPON Q-GLO kerana cat ini bole dipadam sebarang kekotoran terutamanya mural buatan anak.. hehe..tambahan pula cat ini agak glowing sekiranya terkena pantulan cahaya lampu dan kelihatan agak cantik. Selain itu, warna q-qlo ini menjadikan suhu rumah lebih sejuk.

Kami memilih warna green grape  dan classic silk ( pearl cream) untuk ruang tamu rumah dan warna ashley pink (dusty pink) untuk dapur. Mind set sesetengah orang cat NIPPON ni mesti mahal, sebenarnya tidaklah mahal sangat harga 5 liter green grape ialah rm98, classic silk rm95 dan ashley pink rm92. Pada saya harganya agak berbaloi kerana kualiti cat ini agak baik dan memuaskan.

Cat2 ini ialah cat air oleh itu xperlu risau sekiranya terkena pada tangan, kaki, lantai dll kerana anda hanya perlu cuci dengan air sahaja.

Berikut adalah gambar dinding ruang tamu saya dan jenis cat yang saya guna. Wassalam..




Thursday, July 12, 2012

Proses tukar nama TNB dan SYABAS

12.7.2012 :- alhamdulillah proses beli rumahku dah selesai. Semalam secara rasminya dah dapat kunci rumah. Langkah seterusnya yang perlu saya lakukan ialah proses tukar nama untuk segala jenis bil seperti bil elektrik, bil air dan indah water.

Kebetulan arini ada masa lebih baik settlekan secepat mungkin.lagipun, kene selesaikan dalam tempoh 7 hari setelah owner lama potong nama. Bagi yang duduk daerah klang bolehlah melakukan proses tukar nama di pejabat TNB yang berhampiran dengsn klang parade tu.antara land mark yang boleh saya berikan ialah pejabat TNB tu yang sederet dengan PANTAI, PERODUA dan berhadapan dengan SEKOLAH HIGH SCHOOL KLANG. Procedure nak tukar nama nie senangje bawak salinan s&p, stanby duit deposit macam kes saya rumah teres 2 tingkat rm240...pastu kalau tidak silap saya kalau rumah flat rm180. Jangan lupa salinan ic pemohon dan setem hasil rm 10 nak 2 keping. Setem hasil nie haruslah yang telah di stamping di pejabat Hasil Dalam Negeri (LHDN) tapi jangan risau kalau malas nak pergi LHDN dekat TNB tu pon ada juga dijual cume markup sikit lebih rm2 jadinya rm 12 setiap satu. Proses nak tukar nama nie sekejapje, perkhidmatan pon cemerlang so xperlu tunggu lama2 isi borang, buat bayaran..settle.

Seterusnya, proses tukar nama di SYABAS. Sama juga macam nak tukar nama di TNB isi borang, serahkan salinan ic, salinan s&p, sediakan deposit dalam kes saya rm100 tapi xpastilah SYABAS ni charges die berbeza2 atau samaje, cuma soalan yang diajukan pada saya ketika itu cuma petugas kaunter tanya samaada meter air ada lagi atau tidak. Mungkin jika meter ada lagi mungkin bayarannya kurang sikit..mungkinla,wallahualam..Perkhidmatan yang disediakan juga tip top,  xperlu tunggu lama, sekejapje dah settle semua. Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan.

Lupe pula nak maklumkan, proses tukar nama di TNB akan dikenakan bayaran proses sebanyak rm3.  Manakala proses tukar nama di SYABAS akan dikenakan bayaran rm30..

Diharapkan maklumat ini dapat membantu sesiapa sahaja yang mungkin akan melakukan proses pertukaran nama ini..wasalam

Tuesday, July 10, 2012

Penyakit tangan,kaki dan mulut

10.7.2012 :- assalamualaikum...tetibeje teringat nak post entry ni sebab baru beberape hari yang lepas menjadi kotak luahan perasaan seorang teman sekerja. Kesian sangat die cite taska anak die terpaksa ditutup selama 10 hari kerana terdapat kes penyakit tangan, kaki dan mulut ini telah menjangkiti 3 orang kanak2. Haru biru sikitlah kehidupan beliau dan suami kerana nak fikirkan kat mana nak ditempatkan anak2 beliau sementara taska ditutup. Last2 terpaksa cutilah jawapnya.

Untuk pengetahuan semua, penyakit ini disebabkan oleh sejenis virus yang dinamakan enterovirus yang biasanya menjangkiti kanak2 dibawah umur 5 tahun.

Penyakit ini dijangkiti melalui sentuhan secara langsung dengan pesakit melalui air liur,najis dan hingus pesakit. Kebanyakan kes tidak serius. Namun begitu, terdapat juga kes2 yang serius yang melibatkan sistem saraf dan jantung.

Antara tanda & gejala penyakit
* ruam dan lepuh dikawasan tapak tangan, kaki dan kawasan lampin
*ulser tekak dan mulut
*demam
*sakit kepala
*hilang selera makan

Sekiranya anak anda mengalami simpton2 seperti yang dinyatakan segeralah membawa anak anda berjumpa doktor dan jangan menghantar anak ke tadika serta sentiasalah lap lelehan mulut & hidung dengan tisu @ sapu tangan.

Langkah2 pencegahan
*cuci tangan dengan sabun & air bersih
*tutup mulut & hidung apabila bersin
*elakkan berkongsi barang peribadi seperti berus gigi, sapu tangan dan tuala
*cuci dan disinfek barang mainan, kerusi,lantai dll

Sekian,wasalam




Ape kene dengan link follower aku nie?????

Tolon...tolon...tolon...kalau xde membe yg inform die xdpt jd follower ak setelah beberape kali mencuba nasib but still xleh jadi follower ak...mesti sampai bile2 pon ak xtau yang link follower to prob..ape nak buatnie????xretila nak mengadjustkan balik.tolo...tolon...tolon....sape yang pandai nie i need some help here..need usefull advice..need air plz..xbenapas..xpandaila...gawat nie...

Bukanlah masalah besar sangat nie tapi nak tau jugak perkembangan semasa kalau2 ada yang hendak jadi follower tapi ada kesukaran nak join.yelah dari follower2 nielah saya boleh memperbaiki kekurangan dan kelemahan blog nie...sob..sob..sob...

Sunday, July 8, 2012

Avent2 ku

9.7.2012 :- entry arini nak story mory pasal produk baby iaitu produk avent..jenama avent mmg byk rangkaian product line antaranya botol susu (feeding bottle), teat, pacifier,teether, traning cup, sehinggalah ke berus botol.

Sebenarnya avent ni xla mahal sgt..nak tau x kat mane nak dapat produk avent nie dengan harga yang murah bolehla search fb :- Nuriz Syar ataupun website KC Dream..saya mmg pembeli tegar on9..yelah buat ape nak beli produk yang mahal2 kat kedai sedangkan kite boleh dapat the same product with the same quality but with cheaper price.betul x?memangla ade risiko yang harus ditanggung seperti barang yang dioder tidak same dengan barang yang diterima, ataupun terlewat terima barang dari tarikh atau masa yang dijanjikan ataupun tidak terima barang langsung..dalam kes2 macam nie pembeli on9 ni boleh report polis sebab ada 1 unit khas yang ditugaskan khas mencegah sekaligus membanteras aktiviti penipuan on9 nie..atau ada duit lebih dan bukti mencukupi bolehlah bawak kes ke tribunal pengguna..tapi insyaallah NURIZ SYAR & KC DREAM ni saya jamin tidak menipu..

Kita berbalik kepada produk avent nie..termelalut plak..saya nak tekankan pada botol susu avent. Botol susu avent ni ada 2 jenis botol. Pertama jenis PP ( polypropylene) dimana jenis yang  PP ni lembut sikit dan ada adapter ring dan terdapat 3 jenis warna iaitu putih ( yang biasalah), merah jambu (special edition) dan biru (special edition) dan yang kedua jenis honey tinted dimana botolnya mcm glass tapi bukanlah glass betul2 yang boleh pecah tu, cuma die keras sikit dari jenis PP. Botol susu nie ada yg 4oz, 9oz dan 11oz.

Seterusnya nak cite mengenai fungsi adapter ring. Seperti yang saya terangkan awal tadi adapter ring hanya ada pada botol PP sahaja. Adapter ring dan puting susu avent bertindak sebagai satu sistem yang dikenali sebagai anti-colic iaitu 1 sistem yang berfungsi menghalang bayi dari kembung perut. Tambahan pula, seperti menyusui susu ibu bayi yang akan control flow susu tersebut. Dan yang paling penting haruslah botol nie bpa free.

Gambar nie my lil princes punyer botol susu dan jugak training cup